3FM-actie levert ruim 5 miljoen euro op

3fmDit jaar heeft 3FM met de actie 'Serious Request' 5.249.466 euro opgehaald voor schoon drinkwater. Dit werd vanavond bekend gemaakt tijdens een live-uitzending op Nederland 3 en 3FM. Het bedrag is inclusief de verdubbeling van de Nederlandse regering. Vorig jaar leverde actie 2.648.495 euro op.

De dj's hebben vanavond tegen 19.30 uur het huis verlaten. Ze werden warm onthaald door hun vrouw, en op een podium naast het glazen huis kregen ze een mega-applaus van honderden toegestroomde mensen. Op dit podium traden vanmiddag Leaf, The Opposites en Alain Clark op. Na zes dagen niet gegeten te hebben kregen ze hun eerste maaltijd: een appel.

De dj’s Gerard Ekdom, Michiel Veenstra en Rob Stenders zaten vanaf woensdagochtend opgesloten in een glazen huis op het Plein in Den Haag. De dj’s mochten zes dagen lang niets eten en maakten non-stop radio. Luisteraars konden geld doneren, in ruil voor een plaatje dat gedraaid werd op het radiostation.

Ook BelgiŽ en Zwitserland deden mee aan de actie. BelgiŽ deed voor de tweede keer mee. Daar stond het glazen huis in Leuven, waarin dj’s Peter van de Veire, Thomas de Soete en Siska Schoeters zes dagen lang opgesloten zaten, en eveneens niets aten. Zij haalden 3.353.568 euro op.
Het Franstalige deel van Zwitserland, bestaande uit twee miljoen inwoners, deed dit jaar voor het eerst mee. Zij harkten 252.000 Zwitserse francs binnen, wat neerkomt op 151.218 euro. Daar deden ze alleen aan requestplaten, terwijl BelgiŽ en 3FM ook veel bedrijvenacties en een veiling hadden.

Dit betekent dat er in totaal, door de drie radiostations § 8.754.252 is opgehaald.

Jaarlijks overlijden 4 miljoen mensen door gebrek aan schoon water, vaak door simpele ziektes als diarree, een direct gevolg van het drinken van vuil water. Al deze miljoenen euro’s die opgehaald zijn, gaan naar het Rode Kruis, die o.a waterpompen en rioleringen aanleggen in de armste landen van de wereld, vooral in Afrika. Meer over het waterprogramma van het Rode Kruis vind je hier.

Glazen huis
© Foto: FOK!/Petre