NS laten agressieve reiziger gang gaan

Icoon File

Reizen zonder kaartje én zonder boete, het kan vanaf volgend jaar. Je hoeft alleen maar een grote bek op te zetten, want de Nederlandse Spoorwegen hebben hun personeel in een persoonlijke brief geadviseerd niet meer op te treden tegen agressieve treinreizigers.

Zo mogen zwartrijders die zich verzetten niet worden aangehouden. Reden is dat conducteurs niet meer worden beschermd door hun functie nu ze hun geweldsbevoegdheid kwijtraken. Ze mogen vanaf volgend jaar alleen nog boetes uitschrijven en bij geweld moeten er mobiele teams worden ingeschakeld. Deze zitten echter op slechts twintig plekken in het land.

Reizigersorganisatie Rover is woedend en spreekt van 'lafbekkerij'. "Dit betekent dat als je groot en gespierd bent, je geen treinkaartje hoeft te betalen. Ben je dat niet, dan ben je de klos. Dat kan natuurlijk niet." Ook FNV Bondgenoten maakt zich zorgen: "Komt zo'n mobiel team wel op tijd als een conducteur om hulp vraagt? Ik maak me daar zorgen over."

Michiel Jonker van de NS heeft een andere mening: "De veiligheid gaat er juist op vooruit omdat de mobiele teams beter getraind zijn in het omgaan met agressieve treinpassagiers en sneller aanwezig zullen zijn bij calamiteiten."