Militairen krijgen voorwaardelijke werkstraffen

Icoon Justitie Twee militairen die op het fregat HM Tjerk Hiddes een vrouwelijke collega in een kist opsloten, zijn vandaag veroordeeld tot voorwaardelijke werkstraffen van dertig uur. Een meerdere die erbij stond zonder in te grijpen, kreeg een werkstraf van twintig uur voorwaardelijk.

Een andere meerdere werd vrijgesproken. De straffen zijn het resultaat van een omvangrijk onderzoek naar vermeende verkrachtingen, aanrandingen en mishandelingen. Die zouden vrij regelmatig op het schip zijn voorgekomen. Uiteindelijk is van het onderzoek alleen het incident met de kist overgebleven.

De straffen zijn lager uitgevallen dan de 75 en 50 uur werkstraf die het Openbaar Ministerie had geëist. Volgens de rechtbank zijn de militairen door het onderzoek ten onrechte voor allerlei vermeende misstanden aangekeken.

Daarnaast gaat het volgens de rechtbank niet om heel ernstige feiten, die ook al lang geleden gepleegd zijn, in januari 2005. De Tjerk Hiddes nam toen deel aan de golfexpeditie Enduring Freedom.

De voorwaardelijke straffen van dertig uur werden opgelegd aan de 25-jarige V. B. uit Kuinre, en de 24-jarige J. S. uit Nijemirdum. Zij tilden de vrouw in een kist, duwden hardhandig de deksel dicht en rolden haar heen en weer over het dek. Ze stribbelde tegen en riep dat ze eruit wilde. Dat is een aanranding volgens het militair recht.

De werkstraf van twintig uur voorwaardelijk was voor de 33-jarige M. N. uit Den Helder omdat hij niet ingreep. De 38-jarige bootsman uit Den Haag ging vrijuit.