Vlamingen stemmen, Walen lopen weg

Icoon PolitiekWat eerder vandaag gevreesd werd is gebeurd, het Vlaamse deel van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken heeft het splitsingsvoorstel voor het kiesdistrict Brussel - Halle en Vilvoorde in stemming gebracht en goedgekeurd. Omdat de Vlamingen in de Kamercommissie een meerderheid hebben, is het voorstel aangenomen. Voorafgaand aan de stemming hebben alle Franstalige volksvertegenwoordigers de kamer verlaten, uit onvrede over de stemming.

De Franstalige FDF-voorzitter Olivier Maingain haalde voor de stemming zwaar uit naar formateur Yves Leterme. Volgens Maingain zou Leterme geen formateur kunnen blijven als de Kamercommissie het voorstel zou goedkeuren. Vlaams belang is juist blij met de beslissing. Niet alleen is dit de eerste keer dat het 'cordon sanitaire' is doorbroken doordat alle Vlaamse partijen vóór hetzelfde voorstel, als eerste door Vlaams belang ingediend, steunden.

Noodregering
Maingain krabbelt na de stemming al een beetje terug, hij wil nu de onderhandelingen wel voortzetten op andere vlakken en de hete hangijzers laten rusten. De vorming van een tijdelijke 'noodregering' om het land te besturen wordt ook al geopperd.

De hele crisis van vandaag draait om de splitsing van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde, dat bestaat uit het tweetalige Brussel en het het eentalige Halle-Vilvoorde. Tijdens verkiezingen kan er echter in Brussel maar ook in het Vlaamse Halle-Vilvoorde op Vlaamse èn Franstalige kandidaten gestemd worden, dat is al jaren een doorn in het oog van de Vlaamse politieke partijen, maar de Franstalige partijen willen geen verandering. Het Grondwettelijk hof noemt de huidige situatie met het kiesdistrict een anomalie in het kiesstelsel die moet worden opgelost.
Submitter:  Bron: FOK!, één e.a.