OM klaagt Hells Angels niet aan voor moord

Icoon JustitieHet Openbaar Ministerie heeft het bewijs dat de Hells Angels bij meerdere moorden betrokken zijn geweest, niet rond gekregen. Daarom heeft justitie de verdenking dat de motorclub onder meer het oogmerk had om als criminele organisatie liquidaties te plegen, definitief laten vallen.

Dit zegt persofficier van justitie Digna van Boetzelaer van het landelijk parket. Maandag begint in de rechtbank in Amsterdam het grote proces tegen 22 Hells Angels. Onder hen zijn de voormalige president van de afdeling Amsterdam, Willem van Boxtel, zijn opvolger Daniël Uneputty en Harry Stoeltie, een ander invloedrijk lid van de Amsterdamse afdeling.

De 22 mannen worden er nu nog van verdacht dat ze een criminele organisatie vormen met als doel de handel in drugs, het in het bezit hebben van wapens en het bedreigen, mishandelen en intimideren van mensen.

In oktober 2005 ondernamen politie en justitie de grootste actie ooit tegen de Hells Angels. De politie pakte daarbij 47 Angels en oud-Angels op. In de drie maanden na de arrestatie kwamen alle arrestanten weer op vrije voeten. Toch hebben politie en justitie het onderzoek gewoon voortgezet en vindt het landelijk parket van het OM dat er uiteindelijk voldoende bewijs is om de 22 verdachten voor de strafrechter te brengen.

De hoofdmoot van de zaak is dat de Hells Angels een criminele organisatie vormen. Hierop staat een maximale straf van vier jaar. ''Daarnaast worden leden ook vervolgd voor individuele verdenkingen zoals bijvoorbeeld verboden wapenbezit, geweldpleging of het in bezit hebben van drugs of wapens'', verduidelijkt Van Boetzelaer.