Politie schiet verdachte dood in Amsterdam

Icoon PolitieBij geweld op het politiebureau op het August Allebéplein in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart zijn vandaag drie gewonden gevallen. Onder de gewonden bevinden zich twee politiemensen en één verdachte, aldus een woordvoerster van de politie.

Politieagenten zijn belaagd en er is een verdachte neergeschoten. De omgeving van het politiebureau is afgezet met rood-witte linten, waarachter een toenemend aantal buurtbewoners komt kijken wat er gebeurd is. Ook stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch is poolshoogte komen nemen en laat zich informeren over de gebeurtenissen.

Update 14.32 uur
De Amsterdamse zender AT5 meldt dat de neergeschoten man is overleden.

Hij zou zijn doodgeschoten nadat hij twee agenten te lijf ging met een mes. Het zou een jongeman betreffen die aangifte kwam doen. Toen daarbij iets mis ging, ging hij door het lint. De toestand van de twee agenten is stabiel. Eén agente zou in haar nek zijn gestoken.

Update 16.15 uur
Er is inmiddels meer bekend over de achtergrond van het incident. Een jongeman kwam het bureau binnen en sprong direct over de balie en stak een vrouwelijke brigadier in haar borst. Toen ze probeerde weg te komen, stak hij haar twee keer in de rug.

Een collega die te hulp schoot, werd door de man in zijn nek en schouder gestoken. De agente trok hierop haar dienstpistool en schoot de aanvaller neer. De kogel bleek dodelijk te zijn.

Burgemeester Job Cohen, ook aanwezig op het politiebureau, wil graag weten wat de achtergronden van de verdachte zijn. Hij zei het een ''verschrikkelijk incident'' te vinden.

AT5 meldt dat het lijk van de man nog in het politiebureau ligt. Getuigen melden dat het zou gaan om een blanke man. Dat is echter niet bevestigd. Er is verder nog niets bekend over de identiteit van de dader. De gewonde agenten zijn naar het ziekenhuis vervoerd, zij verkeren buiten levensgevaar.


Subheader


Foto gemaakt door J.M. Hoekstra ©.