Justitie in beroep tegen vonnis schoolmoord

Icoon JustitieOok het Openbaar Ministerie (OM) in Breda gaat in hoger beroep tegen de straf opgelegd aan Julien C. voor doodslag op de 8-jarige scholier Jesse Dingemans uit Hoogerheide. Een woordvoerster heeft dat woensdag aangekondigd.

De 23-jarige C. kreeg vorige week 12 jaar celstraf opgelegd en tbs met dwangverpleging voor het misdrijf dat hij vorig jaar pleegde in het klaslokaal van het slachtoffer op de Klim-Op basisschool. Zijn advocaat Gerard Spong tekende direct hoger beroep aan. Volgens de verdediging is vooral de tbs aanvechtbaar.

Justitie had 20 jaar celstraf en tbs geŽist voor moord. Het beroep van het OM richt zich vooral op de niet bewezen moord, legde de woordvoerster uit. "We menen op basis van de feiten en juridische argumenten dat wel kan worden gesteld dat er sprake was van voorbedachten rade." Bij bewijs voor moord kan de rechter ook een hogere gevangenisstraf opleggen, beargumenteerde justitie woensdag.

Over de celstraf is veel publieke verontwaardiging ontstaan. Sinds het begin van de week circuleert protestmail en op een speciale internetpagina zijn tot woensdag honderden reacties binnengekomen van mensen die de straf te mild vinden. Het digitale protest vormt volgens de initiatiefnemers een signaal aan de politiek.

Jesse

Met dank aan Mowiek voor de submit.