Rooms-katholieke bisschop in China aangehouden

Icoon BuitenlandsDe Chinese politie heeft Jia Zhiguo, de bisschop van de ondergrondse Rooms-Katholieke Kerk in China gearresteerd. Dat bericht de Cardinal Kung Foundation op haar website.

Jia leidt een bisdom in de noordelijke provincie Hebei. Voor hij werd opgepakt, stond hij al onder toezicht van de politie. Dit is niet de eerste keer dat Zhiguo achter slot en grendel belandt. Hij heeft reeds circa twintig jaar vastgezeten.

In China zijn twee katholieke kerken actief. De door de regering gesteunde Patriottische Associatie kent de paus niet het recht toe bisschoppen te benoemen. De ondergrondse kerk erkent de paus wel als hoofd van de kerk. De Chinese overheid is bang dat de in Vaticaanstad woonachtige paus zijn enorme macht onder katholieken weleens zou kunnen misbruiken om politieke doeleinden te bewerkstelligen. Daarom heeft de regering een eigen, onafhankelijke kerk in het leven geroepen. De Patriotische Associatie kent tezamen met de Rooms-Katholieke kerk ongeveer 12 miljoen leden.