MTV-programma pleegt grafschennis

De gemeente Reiderland heeft aangifte gedaan tegen de makers van het MTV-jongerenprogramma 6Pack. Vorig weekend heeft het programma een graf gepimpt op het kerkhof van het Groningse Beerta, een dorp in de gemeente Reiderland.

Een smeedijzeren hek dat om een oud graf stond is met spuitbussen goud- en zilverkleurig gespoten. Ook is het graf 'versierd' met waxinelichtjes en Hawaiaanse slingers.

Het gepimpte graf werd bij toeval ontdekt door medewerkers van Landschapsbeheer Groningen. De stichting is van plan de komende weken tientallen verzakte graven te herstellen. De medewerkers zijn gelijk naar de gemeente gegaan om hun beklag te doen over de vernieling. "Dit kan niet! MTV kan hele leuke dingen bedenken, maar dit gaat een stap te ver", aldus een woedende wethouder Ruud Hietbrink.

De 61-jarige Groninger Bert Uffen deelt die mening. Gistermorgen zat hij met verbazing en afgrijzen te kijken naar het graf van zijn in 1911 en 1913 overleden overgrootouders. "Mijn opa was smid in Midwolda. Hij heeft het hek zelf nog gemaakt. Dit kan niet. Dit is gewoon vernieling. Ik ga stappen ondernemen."

Presentatrice Kirsten van 6Pack neemt de aanklacht met een korreltje zout. "We hebben specifiek een oud graf genomen. We willen het gewoon een beetje opknappen."


'Pimp my grave' sterft vroege dood