Brussel verbiedt Britse dier- en vleesexport
De besmettelijke dierziekte dook vrijdag op een boerderij nabij Guildford in Surrey op. De regering-Brown had vrijdagnacht zelf al besloten tot deze maatregelen.
Normaal staat de Europese Commissie wel de export van vlees en melk toe in landsdelen die wat verder weg liggen van de besmetting. Maar de Britten vroegen Brussel zelf om de export te verbieden vanaf het hele grondgebied, behalve Noord-Ierland. De regering willen zo nog de herkomst van bepaalde runderen traceren in het land.
Experts van de EU-landen beslissen woensdag in Brussel over aanpassing of verlenging van de maatregelen. De bestrijding van veel dierziekten is gebaseerd op EU-regels: in elk land geldt daarom dezelfde aanpak. Zo moet bij mond- en klauwzeer altijd een exportverbod van runderen worden ingesteld. De toezichtszone rond de getroffen boerderij blijft altijd minstens dertig dagen van kracht.
De Europese Commissie toonde zich maandag tevreden over de Britse maatregelen na de ontdekking van de dierziekte bij Guildford. Zo ook met de snelheid waarmee het virustype is vastgesteld, zodat de diensten de herkomst en een eventueel vaccin kunnen bepalen.
De EU betaalt de helft van de bestrijdingskosten, zoals het doden van de dieren.