Slachtoffer Alkmaar deed 2x aangifte
Tegen de 28-jarige ex van Boral was aangifte gedaan. Eén wegens huiselijk geweld en één van stalking. Hij zou haar in de trein naar Amsterdam hebben achtervolgd. Uit politieonderzoek bleek echter niets van een strafbaar feit, aldus de Alkmaarse burgervader.
Voor het huiselijk geweld had de man op 27 juli voor de rechtbank moeten verschijnen. Het ging in dit geval om een ''eenvoudige mishandeling'', aldus het OM. De familie van het slachtoffer is teleurgesteld in het Nederlandse rechtssysteem, zo verklaarde een oom van de vrouw vandaag. Volgens Bruinooge had de familie verwacht dat de vrouw na haar aangifte een vorm van politiebescherming zou krijgen. ''Maar zo werkt dat niet in Nederland. Je bent onschuldig, totdat je bent veroordeeld.''
Neef/nicht
Het Noordhollands Dagblad meldde gisteren dat zich uit kringen rond het slachtoffer een tragisch verhaal optekent over botsende culturen. Zeynap Boral, opgegroeid in Alkmaar, werd een paar jaar terug uitgehuwelijkt aan een neef uit Turkije. Beiden zijn ze van Koerdische afkomst. Het huwelijk strandde zes maanden terug.
Zenyap stortte zich hierna met veel succes op haar rechtenstudie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Een kennis zegt dat alles wijst op eerwraak. ''Ze was een hard studerende meid die het absoluut ver geschopt zou hebben. Ik ken de voorgeschiedenis, die past precies in het beeld van eerwraak.''
De Alkmaarse politie zegt echter geen enkel bewijs te hebben dat de liquidatie op het station en de zelfmoord van de dader een geval van eerwraak zou betreffen.
Herdenken
Het lichaam van de vrouw zal vermoedelijk nog deze week volgens de regels van de islam in Turkije worden begraven. De Vrije Universiteit van Amsterdam wil de studente graag herdenken, maar wil dit eerst met de familie overleggen.
De PvdA in de Tweede Kamer heeft inmiddels bij de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek naar de zaak. Daaruit moet blijken wat de politie en hulpverleners vorig jaar hebben gedaan met de aangifte van huiselijk geweld. ''Er is grondig onderzoek nodig om te kijken waarom niet eerder is ingegrepen'', aldus PvdA-Kamerlid Khadija Arib.