Doden door aanslag in Turkije
Tijdens het vuurgevecht dat daarop volgde is de persoon die de handgranaat gooide, gedood. Naar de overige terroristen is een uitgebreide zoekactie gestart.
Deze aanslag valt midden in de discussie over de wenselijkheid van een Turkse inval in Noord-Irak. Dit gebied zou als uitvalbasis fungeren voor terroristische Koerden, zo betoogt het Turkse leger. Premier Erdogan was tot nu toe geen voorstander van geweld. Het is onduidelijk of de aanslagen van de afgelopen weken hem van mening hebben doen veranderen.
De oorlogstrommels worden wel iedere dag luider. Zo hadden de Turken reeds de grens tussen Irak en Turkije volgegooid met strijdkrachten. Sommige media melden vandaag dat ook Amerikaanse troepen zich aan de andere kant van de Irak-Turkije grens hebben gestationeerd. De VS hebben zich altijd tegen een mogelijke inval in Irak uitgesproken.
De Turkse generaal Buyukanit hield deze week een toespraak, waarin hij impliciet de Amerikanen beschuldigde van steun aan de terroristen. "De C4's worden niet verkocht in de plaatselijke supermarkt, begrijpen jullie", aldus de generaal. Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Rober Gates zou een Turkse inval de spanningen in de regio alleen maar vergroten.