Overlijden Hofstadgroepverdachte geen misdrijf

Icoon JustitieHet Openbaar Ministerie (OM) heeft niet kunnen vaststellen dat voormalig terrorismeverdachte Rachid B. als gevolg van een misdrijf is overleden. Dat heeft justitie vandaag laten weten.

''Het grondige medische en tactische onderzoek hebben geen aanwijzingen opgeleverd dat het hier om een misdrijf zou gaan'', concludeert het OM. De 33-jarige B. werd in juli 2006 dood in zijn woning in Zierikzee gevonden. Zijn vrienden en familie dachten dat hij was vergiftigd.

In november meldde het OM al dat dit niet het geval bleek te zijn, maar dat het onderzoek naar de exacte doodsoorzaak daarmee nog niet was afgerond. Dat is nu wel het geval. B. werd eind maart 2006 uit voorarrest vrijgelaten. Het OM schatte de kans dat hij kon worden veroordeeld voor deelname aan een criminele terroristische organisatie klein in. De man werd daarom uiteindelijk ook niet voor deze verdenking vervolgd.

Justitie vermoedde dat B. onder meer op 2 november 2004, de dag waarop cineast Theo van Gogh werd vermoord, Redouan Al I., het land had uitgesmokkeld. Het OM beschouwt deze Syriër als de geestelijk leider van het terroristennetwerk de Hofstadgroep. Rachid B. werd in juni 2005 op verzoek van Nederland aangehouden in Oost-Londen.

Volgens justitie heeft B. contact gehad met een aantal belangrijke leden van de Hofstadgroep. Ook vond de politie in de woning van de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., zijn telefoonnummer.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.