Skinhead De B. kreeg wapens uit 'Delft'

JustitieDe extreem-rechtse skinhead Arris de B. uit Spijkenisse die in maart werd gearresteerd wegens verboden wapenbezit, zou een deel van zijn wapens hebben gekocht van de 42-jarige Maarten van M. uit Delft. Bij de 25-jarige De B. werden in maart een automatisch AK-47-achtig vuurwapen, een dubbelloops jachtgeweer, een handvuurwapen, hoeveelheden munitie, kogelwerende vesten en zelfgefabriceerde explosieven aangetroffen.

De B. heeft volgens zijn advocaat meteen na zijn arrestatie verklaard dat de wapens bij 'een zekere Maarten uit Leiden of Delft' vandaan kwamen. Volgens de advocaat ging zijn cliŽnt op de praatstoel zitten omdat hij bang was dat de wapens eerder gebruikt zouden zijn bij misdrijven. ''Arris had de wapens al een tijdje thuis liggen. Hij vond het mooi spul. Meer niet. Wilde plannen had hij er niet mee'', aldus de raadsman.

Maarten van M. werd op 1 mei gearresteerd samen met ene Robin van O. uit Spijkenisse. Volgens hun advocaten zijn ze beiden alweer op vrije voeten gesteld. Alleen De B. zit nog in voorarrest.

Van M. (in wiens woning deze week ook wapens werden aangetroffen) en De B. maken deel uit van een select groepje dat in 2002 al in beeld was bij de AIVD. De Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka beweerde toen aanwijzingen te hebben dat het groepje aanslagen plande op linkse politici. Tot een strafzaak is het echter nooit gekomen.

Delftenaar Maarten van M. staat te boek als voormalig lid van de Centrum Democraten (CD). Arris de B. is een bekende in kringen van de extreem-rechtse skinheadbeweging 'Combat 18' en de neonazistische Nederlandse Volksunie (NVU). GroenLinks stelde onlangs Kamervragen naar aanleiding van de wapenvondst bij De B.Arris de B. op NVU-demo (foto Kafka)