'Geef rokende ouders een werkstraf'

Geef ouders die mordicus blijven roken in aanwezigheid van hun kinderen, een werkstraf. Dat stelt de Belgische professor emeritus Roger Blanpain, die bekend staat vanwege zijn kruistocht voor een rookvrije wereld. Naast een rookverbod in de volledige horeca, moet er naar zijn mening ůůk een totaal verbod komen op plekken waar kinderen zijn.

De gepensioneerde hoogleraar kwam met zijn plan voor rookvrije kinderplekken tijdens een zitting van de commissie Welzijn van het Vlaams parlement. Die organiseerde een hoorzitting rond het groenboek 'Op weg naar een rookvrij Europa: beleidsopties op EU-niveau' van de Europese Commissie.

Blanpain wijst naar het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind, dat het recht op een gezonde omgeving bevat. Daarom mogen volgens hem kinderen nimmer blootgesteld worden aan passief roken. ''Ouders moeten ervan worden overtuigd worden niet te roken in aanwezigheid van hun kinderen. Daarvoor moeten ontwenningsprogramma's worden aangeboden. Indien ouders blijven volhouden, zijn ouderstages en zelfs werkstraffen een optie'', zei Blanpain.

Mocht het huidige beleid onvoldoende vruchten afwerpen in de strijd tegen de gevaren van tabak, zal men volgens de professor verplicht zijn binnen tien jaar over te gaan tot een verbod op de verkoop van tabakproducten.