Apeldoorn wil rekeningrijden invoeren

Icoon FileAutomobilisten die door Apeldoorn rijden zonder in het centrum van de stad te hoeven zijn, moeten daar binnenkort voor gaan betalen. Dat is tenminste het plan van de gemeente Apeldoorn dat zo het verkeer in het centrum beter wil laten doorstromen.

Dat meldde de gemeente Apeldoorn vrijdag. Aan de rand van de binnenstad komen camera's te staan die de kentekens van de voertuigen noteren. De tijd dat iemand daar is, geeft aan of iemand daar geparkeerd heeft of alleen door de plaats is gereden. Is dat laatste het geval, dan krijgt de automobilist een acceptgiro thuisgestuurd, aldus een woordvoerder van Apeldoorn.

De gemeente wil met dit systeem tevens de parkeertarieven in het centrum verlagen. De parkeerautomaten zullen verdwijnen. Wie in het centrum van Apeldoorn parkeert, krijgt evenals de automobilist op doorreis een acceptgiro thuis.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat volgt het plan met belangstelling. Ondernemers in de binnenstad hebben al aangegeven blij te zijn met het idee. De gemeente zoekt eerst uit of de uitvoering van het plan wettelijk is toegestaan. Later dit jaar spreekt de gemeenteraad zich uit over rekeningrijden in Apeldoorn.