Curaçao maakt alternatief voor Slotverklaring
Curaçao weigerde november vorig jaar het zogenoemde slotakkoord aan te nemen. In dit akkoord neemt Nederland een groot deel van de Antilliaanse schulden over in ruil voor meer toezicht op financieel en justitieel gebied.
Als alternatief voor de slotverklaring heeft de Commissie Financiële Perspectieven Land Curaçao, onder leiding van Caryl Monte, voormalig gevolmachtigde minister bij de Europese Unie voor de Nederlandse Antillen, een alternatief uitgewerkt.
Privatisering van de Isla-raffinaderij, een bewuster energiebeleid en het afstoten van een deel van de schuld zijn de belangrijkste aanbevelingen voor het wegwerken van de schuld. De schuld bedraagt volgens de commissie 2,6 miljard gulden (1,1 miljard euro).
Op het advies is al veel kritiek gekomen van onder meer de Kamer van Koophandel op Curaçao die het rapport een 'fata morgana' noemt. Zij gaat uit van een schuld van 4,5 miljard gulden (2 miljard euro) en heeft vooral kritiek 'op het afschuiven van een deel van de schuld aan Nederland'. Volgens Caryl Monte is geen van de eilanden de 'natuurlijke rechtsopvolger van de Antillen, en zijn ze dus niet verantwoordelijk voor de schuld'.
De schuld afschuiven?