De flitsscheiding gaat op de schop
De partijen CDA, PvdA, SP, ChristenUnie en SGP pleiten volgens Nu.nl voor een algehele afschaffing. Volgens de Wereldomroep wil de Kamermeerderheid de flitsscheiding alleen onmogelijk maken voor echtparen die kinderen hebben.
Tijdens een debat over het wetsvoorstel 'bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding' voerden zij twee argumenten aan voor een (gedeeltelijk) verbod. Allereerst is een flitsscheiding schadelijk voor het kind. Ouders beseffen vaak pas na een snelle scheiding dat er ook kinderen zijn, voor wie het een en ander geregeld moet worden. Daarnaast wordt een flitsscheiding in het buitenland niet geaccepteerd.
Voorstanders
De partijen D66 en GroenLinks zijn voor handhaving van de flitsscheiding. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold bracht het volgende in tegen het eerste argument: "D66 gaat uit van weldenkende, zelfstandige mensen die zelf beslissen hoe ze in het leven staan en hoe ze dat vormgeven. Als dat in een huwelijk is, is dat natuurlijk prachtig. En als mensen op een gegeven moment kiezen dat hun huwelijk voorbij is, dan vind ik het geen taak voor de overheid om daar nog eens in te gaan betuttelen."
GroenLinks appelleerde tegen het tweede argument met de woorden: "Als de flitsscheiding in het buitenland niet wordt geaccepteerd, moet de Nederlandse overheid maar gaan ijveren voor de acceptatie daarvan in het buitenland."
Nieuw plan
In het nieuwe wetsvoorstel krijgen kinderen het expliciete recht op omgang met beide ouders. Scheidende ouders moeten ook een ouderschapsplan opstellen. Daarin staan afspraken over levensonderhoud, opvoeding en omgang met de kinderen.
Jaarlijks krijgen in Nederland 58.000 kinderen te maken met een scheiding van hun ouders. SGP-Kamerlid Kees van der Staaij wijt dit aantal aan een "liberale echtscheidingscultuur".