'Zeespiegel stijgt veel minder dan verwacht'
Uit een samenvatting van het rapport blijkt dat de stijging van de zeespiegel - voor Nederland één van de belangrijkste aspecten van klimaatverandering - zal meevallen. Het IPCC gaat ervan uit dat de zeespiegel hooguit 43 centimeter zal stijgen in de komende 100 jaar, en misschien slechts enkele decimeters.
In het vorige rapport van het IPCC, dat dateert uit 2001, werd uitgegaan van maximaal 88 centimeter zeespiegelstijging. Veel onheilsprofeten, zoals bijvoorbeeld in de recente film van Al Gore, spreken over vele meters stijging. Daarvoor is géén wetenschappelijke basis, zo blijkt uit het rapport.
Bij de stijging die het nieuwe rapport verwacht, hoeft Nederland slecht beperkt in dijkverzwaring te investeren. Volgens de milieuonderzoeksinstantie van de overheid, heeft één meter zeespiegelstijging in 100 jaar tijd voor Nederland beperkte gevolgen. Pas bij een stijging van 1,5 meter zijn zeer kostbare maatregelen nodig. De zeespiegel stijgt al duizenden jaren 20 cm per eeuw door natuurlijke oorzaken. Door de opwarming van de aarde komt daar de komende eeuw hooguit 23 cm bij, zo verwacht het IPCC dus nu.
Temperatuur
Het IPCC concludeert verder dat de temperatuur op aarde de komende 20 jaar met 0,2 graden Celsius per 10 jaar stijgt. Als de concentratie van broeikasgassen zou verdubbelen, leidt dit tot een temperatuurstijging van ongeveer 2 tot 4,5 graden. Zo'n verdubbeling is mogelijk binnen 40 tot 70 jaar, als de uitstoot van broeikasgassen in het huidige tempo doorgaat.
Weersextremen zoals hittegolven en zware regenval zullen wel vaker voorkomen is de verwachting. Maar het aantal verwachte tropische stormen en orkanen zal volgens de klimaatonderzoekers eerder afnemen dan toenemen. De kracht van de stormen kan wél toenemen.