Verklikker pakt jakkerende brommers aan

Icoon BinnenlandsDe gemeente Apeldoorn gaat een nieuw wapen inzetten in de strijd tegen jakkerende brommers en scooters: de brommerverklikker. Het apparaat, uitgerust met microfoons en bewakingscamera's, zou de oplossing zijn voor de voortdurende overlast van gemotoriseerde tweewielers in voetgangersgebieden en in fietstunnels.

Het systeem, dat het Groningse bedrijf Sound Intelligence ontwikkelde in opdracht van de gemeente Apeldoorn, wordt geactiveerd door het geluid van brommers en scooters en zet dan een camera aan. De gemeente wil de verklikker gebruiken in een nog te voltooien fiets- en voetgangerstunnel in het stationsgebied. Gemeentewoordvoerder Ernst Jan Peters: ''De bedrading ligt er al''.

''We willen gewoon geen last krijgen van brommers in de tunnel.'' Bestuurders van brommers die in dit verboden gebied crossen zijn straks de pineut en krijgen een bon. De camera registreert het kenteken, en doordat brommers tegenwoordig nieuwe kentekenplaten hebben kan de overtreder makkelijk worden gepakt. In Utrecht werd het systeem al uitgeprobeerd en het bleek te voldoen. Ook andere gemeenten hebben belangstelling getoond.

Derek van der Vorst van het Groningse bedrijf ziet nog meer toepassingen: ''Je kunt het ook inzetten in voetgangersgebieden of bijvoorbeeld in industriegebieden. Vaak worden scooters gebruikt om na een diefstal mee weg te komen. Bewakers willen na zessen graag gealarmeerd worden als er ineens een scooter opduikt op het bedrijventerrein.''

De brommerverklikker in de tunnel in Apeldoorn krijgt meerdere microfoons. Die herkennen de specifieke motorgeluiden van scooters en brommers. Een speciale kast, die 'hufterproof' zou zijn, analyseert het geluid en stuurt de camera aan.

Bord fietspad -- dus niet brommen
Niet meer jakkeren...