Ecologen: Bomen planten is zinloos

Icoon Wetenschap Bomen planten om de aarde te redden is zinloos. Dat stellen ecologen naar aanleiding van een studie die het effect van bomen op het broeikaseffect gemeten heeft. Sterker nog: bomen kunnen de opwarming van de aarde zelfs verergeren. Dat melden ecologen van het Carnegie Instituut in het Californische Stanford.

"Het idee dat het planten van bomen het broeikaseffect vermindert is voor mensen aantrekkelijk, een feel-good-actie", aldus onderzoeker Ken Caldeira. Vooral bomen die ver van de evenaar staan kunnen het broeikaseffect erger maken. Die bomen houden meer warmte vast dan ze voor eigen consumptie uit de lucht halen. Op dit moment gaan er miljoenen naar projecten voor bebossing. Er wordt verwacht dat binnen drie jaar 450 miljoen euro geÔnvesteerd zal worden in het planten van bomen.

Koolstofdioxide is een gas dat juist kan bijdragen aan de opwarming van de aarde. Bomen zetten water en koolstofdioxide in suikers, die ze nodig hebben om te groeien. Dat klinkt goed, omdat met dit proces koolstofdioxide uit de lucht gehaald wordt. Het positieve effect wordt volgens de onderzoekers echter teniet gedaan, omdat bomen zelf veel zonnewarmte opslaan.