A'dam zet straatteams in tegen jeugdoverlast
Verder wordt er interventieteam ingesteld van negen jonge Marokkanen, die de ouders van de 'tegenwindjongeren' gaan bezoeken. Zij zullen de ouders confronteren met het gedrag van hun kroost. Binnen 24 uur nadat een hangjongere is betrapt op overlastgevend gedrag, worden de ouders al bezocht.
De nieuwe aanpak is gericht op groepen die veel overlast veroorzaken zonder erg crimineel te zijn, en die nauwelijks bereikbaar zijn voor bijvoorbeeld jongerenwerk.
De teams staan allen in dienst van de nieuwe Stichting Aanpak Overlast Amsterdam en zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag, beschikbaar. Als de proef in Slotervaart slaagt, volgt uitbreiding naar andere stadsdelen.
Burgemeester Job Cohen zegt dat de aanpak is bedoeld voor jeugdgroepen die vaak veel overlast veroorzaken, denk aan provocerend gedrag en schelden. ''Hen gaan we gericht volgen. Deze aanpak kan bijdragen aan onze gezamenlijke doelstelling: de helft minder problematische jeugdgroepen in onze stad.'' Dat de aanpak zo specifiek op een bevolkingsgroep is toegeschreven, vindt de burgemeester geen probleem. ''Twintig jaar geleden waren het Surinaamse jongeren, nu Marokkaanse. Mijn analyse is dat we bij deze groep te maken hebben met een wat lastige mix van traditionele cultuur en Amsterdamse assertiviteit.''
In dagblad Trouw staat vandaag een uitgebreid artikel over de werkwijze van de teams.