Weinig hoop voor Poolse mijnwerkers

Icoon RampNadat er gisteren om 16.30 uur een explosie plaatsvond, zitten er nog steeds vijftien mijnwerkers vast in een Poolse mijn. Acht lichamen zijn al geborgen door de meer dan zeventig reddingswerkers die met man en macht bezig zijn de overige mijnwerkers te redden.

Helse omstandigheden zouden heersen in de mijngangen van de Halemba-kolenmijn in het zuidelijke plaatsje Ruda Slaska in de regio Opper-Silezië. Het luchtverversingssysteem werd verwoest door een explosie en het kan nog wel even duren voor de vastzittende mijnwerkers verse lucht krijgen. Een woordvoerder van het staatsmijnbedrijf weet niet of de overige mijnwerkers op tijd kunnen worden bereikt. "Wij vrezen het ergste. De omstandigheden daar beneden zijn extreem. Het is een hel."

Economische belangen
De mijnwerkers waren bezig om de dure materialen uit de gangen te verwijderen, nadat deze voor kolenproductie gesloten werd wegens te groot gevaar. De methaanexplosie is één van de vele mijnongelukken van de afgelopen tijd in Polen. Veel mijnen moeten hun deuren sluiten omdat ze niet kunnen concurreren met goedkopere landen. Mijnwerkers durven niet te klagen over de slechte werkomstandigheden omdat ze bang zijn hun baan te verliezen. Dit jaar hebben al 28 mijnwerkers hun leven verloren in Poolse mijnen.

In andere delen van de getroffen mijn zijn alweer mensen aan het werk, omdat ze anders niet betaald worden en er geen brood op tafel komt. Premier Jaroslaw Kaczynski heeft de mijn bezocht en zei: "We moeten hoop houden maar als het ergste is gebeurd, zullen de families van de mijnwerkers de nodige hulp krijgen". Kaczynski verklaarde ook dat er nationale rouw zal worden afgekondigd.

Of de vijftien vastzittende mijnwerkers in de helse omstandigheden kunnen overleven is lang niet zeker. Ze hebben te maken met resten methaangas, zuurstofgebrek en temperaturen die oplopen tot 40 graden.


Familie wacht in onzekerheid (foto AP)