Bezoekers willen rookvrije horeca

Sigaret Tweederde van de horecabezoekers is voorstander van een totaal rookverbod in de horeca. 59 procent wil dat dit verbod snel ingevoerd wordt. Dat heeft RTL Nieuws gemeld op basis van een enquête van TNS NIPO.

De politiek heeft besloten dat er voorlopig geen rookverbod zal komen. Horecabedrijven moeten zelf maatregelen nemen om rookoverlast tegen te gaan. Wel moet op 1 januari 2007 veertig procent van de cafés en disco's en vijftig procent van de restaurants een rookvrije zone hebben. Komend voorjaar zal duidelijk worden of deze doelstellig gehaald wordt. Eerder dit jaar leek het erop dat de horeca de afspraken negeert.

Horecabezoekers vinden dat het rookbeleid van restaurants sterk verbeterd is, maar de cafés laten het afweten. 85 procent van de horecabezoekers vindt dat het rookbeleid in de restaurants is verbeterd. Slechts tien procent vindt dat het rookbeleid in cafés is verbeterd.

Nederland loopt steeds verder achter in Europa. Er komen steeds meer landen bij die een totaal rookverbod ingevoerd hebben. Zelfs Italië en Frankrijk, landen met veel verstokte rokers, hebben zich bij deze lijst aangesloten. De anti-rokenorganisatie Stivoro vindt dat Nederland niet achter kan blijven en denkt dat een totaal rookverbod op den duur onvermijdelijk is.

Met dank aan calvobbes voor de submit.