Bush bedroefd over bloedbad Gazastrook

Israël-PalestinaDe Amerikaanse president George W. Bush is naar eigen zeggen diep bedroefd over de dood van achttien Palestijnse burgers als gevolg van de IsraŽlische artilleriebeschietingen op de Gazastrook van woensdagmorgen. Bush hoopte dat de IsraŽlische excuses voor dit bombardement worden gevolgd door maatregelen die een herhaling van deze tragische feiten voorkomen.

De IsraŽlische premier Ehud Olmert heeft woensdag zijn spijt betuigd over de dood van de achttien Palestijnen. Hij bood de gewonden ook humanitaire en onmiddellijke medische hulp aan.

IsraŽl bestookt de dichtbevolkte Gazastrook al lange tijd met onder meer gevechtsvliegtuigen en -helikopters, tanks en artillerie, ook sinds het vorig jaar in beginsel zijn troepen uit de strook terugtrok. De EU protesteerde daar eerder deze maand nog fel tegen.

Begrafenis
Tienduizenden Palestijnen hebben vandaag de begrafenisstoet begeleid voor de achttien slachtoffers. De lichamen waren uit de mortuaria opgehaald voor een mars naar de moskee. Onder de Palestijnen die zich bij de begrafenisstoet hadden aangesloten, waren ook groepen militanten. Sommige militanten waren gemaskerd en schoten in de lucht.

De achttien slachtoffers zijn vervolgens begraven in Beit Hanoun in het noorden van de Gazastrook. De lichamen waren gewikkeld in gele vlaggen van de Fatah-beweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

De verontwaardiging onder Palestijnen over de dood van de burgers is enorm. Onder de doden zijn zeven vrouwen en zes kinderen. Na maanden van interne verdeeldheid lijkt de bevolking eensgezind in haar afschuw.

Geen beleid
Het IsraŽlische leger had met de actie militante Palestijnen in Beit Hanoun willen treffen, die provisorische raketten op de IsraŽlische stad Ashkelon hadden afgevuurd. Ook donderdag vuurden Palestijnen weer raketten af op grensdorpen in het zuiden van IsraŽl. De vier Qassam-raketten maakten geen slachtoffers.

Premier Ehud Olmert zei donderdag dat een technisch defect in de IsraŽlische artillerie de oorzaak is van de dood van de achttien burgers. Hij zei dat het beschieten van burgers niet het beleid is.