Imam Fawaz is al 10 jaar Nederlander

Icoon BinnenlandsDe omstreden Haagse imam sjeik Fawaz Jneid moet hard lachen om minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken die gisteren liet weten dat ze bekijkt of de imam Nederland kan worden uitgezet. De uit Syrië afkomstige moslimprediker van de eveneens omstreden As-Soennah-moskee, is al sinds 1996 in het bezit van een Nederlands paspoort. ''En dat laat ik me door niemand afpakken'', zo zegt hij vandaag in het Algemeen Dagblad. De krant zal daar overigens wel een tolk voor nodig hebben gehad, want Jneid spreekt nauwelijks een woord Nederlands.

Een woordvoerder van Verdonk zegt dat de minister niet wist dat de imam Nederlander is. ''Ze wist dit niet. Verdonk heeft niet alle dossiers in haar hoofd.'' Imam Fawaz raakte deze week weer in opspraak nadat een preek van twee jaar geleden in de openbaarheid kwam. Daarin smeekt hij om ernstige ziekten voor Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali

Het Openbaar Ministerie onderzoekt momenteel wel of de uitlatingen van de imam strafbaar zijn. ''We bekijken de preek, maar een strafrechtelijk onderzoek is op dit moment nog een stap te ver. Er moet wél een delict zijn'', aldus een woordvoerder van justitie.

De Haagse imam maakt zich geen zorgen over een mogelijk strafrechterlijk gevolg. ''Ik ben niet bang voor de rechter, wel voor politici. Maar het is onmogelijk dat ik in Nederland word veroordeeld. Hirsi Ali en Van Gogh doen kwalijke uitspraken over een wereldreligie. En dan zou ik veroordeeld worden voor een preek? Nee, ik zie mezelf gewoon als de protestzanger van de moslims hier.''

Golfoorlog
Sjeik Fawaz Jneid vluchtte zo'n 15 jaar geleden naar Nederland ten tijde van de eerste Golfoorlog. Dit deed hij omdat hij in de Verenigde Arabische Emiraten een preekverbod kreeg omdat hij openlijk kritiek uitte op Amerika.

De imam haalt geregeld het nieuws. Alleen dit jaar al omdat hij de Amsterdamse PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb uit de islam zette, hij de vervolging eiste van Kamerlid Geert Wilders en zijn moskee een rechtszaak aanspande tegen het tv-programma NOVA. In 2002 kwam de As-Soennah-moskee voor het eerst in het nieuws, toen NOVA in een uitzending aantoonde dat er in sommige Nederlandse moskeeën zeer radicaal werd gepreekt.



'Dit pakt niemand me af'