Onderzoek lijkschennis door Duitse soldaten

Het Duitse leger heeft zes militairen geidentificeerd, die mogelijk betrokken zijn geweest bij het schenden van een lijk in Afghanistan. Dat heeft de Duitse minister van Defensie Frans Josef Jung donderdag tegen de ZDF gezegd.

Jung zei dat naar de zes onderzoek wordt gedaan. Hij zei dat vier van de zes personen niet meer in het Duitse leger zitten. De kwestie kwam donderdag ook aan de orde in de Bondsdag. Jung zei daar dat de zes rekening moeten houden met strafrechtelijke en arbeidsrechtelijke gevolgen. ''We zullen hen een rechtvaardige straf bezorgen''.

Woensdag meldde het Duitse blad Bild dat Duitse militairen die deel uitmaken van de ISAF-troepenmacht in Afghanistan zeker een lijk hebben geschonden. De krant is in het bezit van meerdere foto's waarop te zien is dat Duitse militairen in camouflagekledij een menselijke schedel in bezit hebben en daarbij obscene gebaren maken. De foto's zouden al in het voorjaar van 2003 zijn gemaakt.
Het is volgens Bild niet duidelijk waar de schedel vandaan komt. Hij kan uit een massagraf komen in de omgeving van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Ook is niet duidelijk of het om een schedel gaat van een Afghaan of van een Sovjetsoldaat. Het Sovjetleger bezette Afghanistan van 1979 tot 1989.