Beveiligingscode van iTunes-muziekwinkel gekraakt

Icoon PiracyDVD Jon heeft opnieuw toegeslagen. Zijn bedrijf DoubleTwist zegt dat het Noorse computertalent Jon Lech Johansen de beveiligingscode heeft gekraakt die voorkomt dat muziek van de iTunes-internetmuziekwinkel van Apple op andere muziekspelers dan de iPod kan worden afgespeeld.

Door het kraken van de code van het FairPlay-systeem kunnen nu ook andere digitale muziekspelers liedjes van de iTunes-website downloaden en afspelen. Ook is het mogelijk geworden muziek van andere muziekwebsites te halen en die af te spelen op de iPod.

Het bedrijf van de 22-jarige Johansen wil de techniek beschikbaar stellen aan andere fabrikanten van mp3-spelers. Volgens DoubleTwist is er niets illegaals aan de technologie.

Op het moment heeft iTunes een marktaandeel van meer dan 80 procent op de markt voor het legale downloaden van muziek via het internet. Op de markt van digitale muziekspelers heeft de iPod van Apple een aandeel van 60 procent. Johansen kreeg de bijnaam DVD Jon toen hij op 15-jarige leeftijd een programma schreef waarmee de beveiligingscodes van dvd's konden worden gekraakt.