Pinautomaten onvoldoende beveiligd

Icoon MisdaadOok de extra beveiliging die op pinautomaten is ingebouwd is alweer gekraakt. Er zijn sinds juni al enige honderden aangiftes hiervan binnengekomen. Aan het begin van dit jaar is het grootste gedeelte van de pinautomaten uitgerust met opzetstukjes, die moesten voorkomen dat criminelen de magneetstrip op pinpassen konden kopiŰren.

"Na de invoering van de voorzetmondjes begin dit jaar was het kraken tot vrijwel nul teruggebracht, maar in juni en juli ging het weer mis", aldus Gijs Boudewijn, hoofd betalingen van de NVB. "Er is een nieuwe generatie 'skimmers' opgestaan. Criminelen ontwikkelen maatwerk voor een bepaald type geldautomaat".

In verschillende plaatsen wisten criminelen deze zomer toch weer toe te slaan. Zij manipuleerden ook de nieuwe automaten zo dat na het pinnen de magneetstrip eenvoudig kon worden gekopieerd. Met minicamera's, of in sommige gevallen door gewoon ouderwets over de schouder mee te turen, werd de pincode vervolgens achterhaald.

Nieuwe passen zullen voorzien worden van een chip, waardoor het kraken ervan bemoeilijkt zal worden. Gedupeerden krijgen overigens hun geld terug.
Met dank aan hipy voor de submit.