"Ontvoerde Oostenrijkse lijdt aan Stockholmsyndroom"
Het Stockholsyndroom houdt in dat een slachtoffer van een ontvoering of gijzeling steeds meer sympathie gaat voelen voor de dader. Het syndroom komt tot ontwikkeling wanneer de ontvoerder absolute controle over zijn slachtoffer heeft en voldoet aan de basisbehoeften van de ontvoerde.
Maandag liet de 18-jarige Oostenrijkse via een door haar psycholoog voorgelezen verklaring weten dat zij niet het gevoel heeft iets gemist te hebben. Zij ziet haar ontvoerder als een deel van haar leven. Kampusch heeft zich geërgerd aan het tonen van foto's en videobeelden door de media van de ruimte waar ze acht jaar lang opgesloten heeft gezeten. "Het is mijn kamer en niet bestemd voor de ogen van het publiek", zei zij. Verder stelt ze dat er voor haar ook positieve kanten aan haar ontvoering hebben gezeten. Zo heeft ze geen verkeerde vrienden kunnen ontmoeten en heeft ze ook niet aan roken kunnen beginnen. "Ik ben een jonge vrouw geworden met belangstelling voor cultuur." Eerder werd al bekend dat Kampusch haar ouders voorlopig niet wil zien.
Ze zegt weliswaar begrip te hebben voor de enorme belangstelling van de media naar haar ervaringen, maar verzoekt de media haar met rust te laten. "Iedereen wil intieme vragen stellen, maar dat gaat niemand iets aan", zei zij. "Ik voel me op dit moment goed." Er doen geruchten de ronde dat Kampusch al vijftigduizend euro is geboden voor haar levensverhaal.