Egyptische groep ontkent aansluiting al-Qaeda

Icoon TerrorismeDe radicale Egyptische moslimorganisatie Jamaa Islamiya heeft zondag ontkend zich te hebben aangesloten bij het terreurnetwerk al-Qaeda. De nummer twee van al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, had dat beweerd in een door de Arabische nieuwszender al-Jazeera uitgezonden videoboodschap.

Jamaa Islamyia "ontkent categorisch" wat al-Zawahiri heeft gezegd, was te lezen in een verklaring op de website van de groep. Al-Zawahiri zei in de zaterdag uitgezonden boodschap dat een aantal belangrijke voormannen van de Egyptische groep trouw had gezworen aan al-Qaeda.

Jamaa Islamiya, de grootste militante islamitische organisatie in Egypte, was verantwoordelijk voor terroristische aanslagen in de jaren negentig. Een van die aanslagen had plaats in Luxor in 1997, waardoor 62 mensen om het leven kwamen.

De groepering zat ook achter de moord op de Egyptische president Anwar Sadat in 1981. Negen jaar geleden sloot de beweging een bestand af en beloofde geen geweld meer te gebruiken.

Een van de leiders van Jamaa Islamiya, Omar Abdel Rahman, zit in de Verenigde Staten een levenslange celstraf uit. Hij was betrokken bij een bomaanslag op het World Trade Center in New York in 1993.