'French fries' weer op menu in parlement VS

Icoon Buitenlands In het restaurant van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden staan na drie jaar afwezigheid weer 'French fries' op het menu. Het restaurant van het parlement had 'French fries' formeel omgedoopt in 'Freedom fries', omdat Frankrijk zich in 2003 tegen de oorlog in Irak had gekeerd.

In 2003 liepen de spanningen tussen Washington en Parijs hoog op. Republikeinse afgevaardigden wilden ook een boycot op Franse wijn en kazen. Texas. It's Bigger Than France Bumperstickers en t-shirts met 'Texas. It's bigger than France' waren niet aan te slepen. Inmiddels is de publieke opinie verbeterd. 52 procent van de Amerikanen staat nu positief tegenover de Fransen. In 2003 was dat nog 29 procent. Voor de Irak-oorlog was 79 procent van de Amerikanen positief over de Fransen.

De Franse ambassade in Washington reageerde koeltjes op het nieuws. "Onze betrekkingen zijn belangrijker dan patat", aldus een woordvoerder. Wel heerste er tevredenheid over het feit dat de betrekkingen tussen de VS en Frankrijk verbeterd zijn. Binnen die verbeterde relatie onderhandelen de VS en Frankrijk nu over een VN-resolutie over de Libanon-kwestie.

In het restaurant van de Amerikaanse senaat bleef patat wel gewoon 'French fries' heten. De twee volksvertegenwoordigers die in 2003 de naam gewijzigd wilden hebben, wilden geen commentaar geven op het herstel van de oude naam.