Spoedzitting VN na bloedbad Qana

OorlogDe Veiligheidsraad van de Verenigde Naties belegt vanmiddag een spoedvergadering. De zitting begint om 17.00 uur en wordt gehouden naar aanleiding van het bloedige bombardement op de de Zuid-Libanese stad Qana, waarbij vannacht meer dan vijftig burgers om het leven kwamen onder wie tientallen kinderen. Onder hen waren families die voor de IsraŽlische bombardementen uit hun dorpen waren gevlucht.

De VN besloot tot een spoedzitting nadat de Libanese premier Fouad Siniora daarom had gevraagd. Hij weigert ook de Amerikaanse minister Rice van Buitenlandse Zaken te ontmoeten die vredesbesprekingen wil voorbereiden. Eerst moet er een staakt-het-vuren komen, dan pas kan er onderhandeld worden.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas wil dat de Verenigde Naties vandaag nog een onmiddellijk staakt-het-vuren arrangeren. Ook paus Benedictus XVI heeft opgeroepen tot een bestand. Het bloedbad is inmiddels al scherp veroordeeld door veel Arabische en Europese landen. De Europese Commissie noemt het bombardement op Qana ''afschuwelijk''.

'Geen haast'
De IsraŽlische premier Ehud Olmert zegt ''diep bedroefd'' te zijn over het IsraŽlische bombardement: ''Ik wil mijn diepe bedroefenis uitdrukken over de dood van onschuldige burgers''. Volgens hem waren de burgers van Qana overigens een paar dagen geleden opgeroepen het gebied meteen te verlaten.

Premier Olmert zei verder dat zijn land geen haast heeft om met Hezbollah tot een oplossing te komen in het conflict: ''IsraŽl zal pas een bestand sluiten als onze gestelde doelen zijn bereikt.''

De Hezbollah-beweging en Hamas laten ondertussen weten dat ze het bombardement zullen vergelden. ''Die afschuwelijke misdaad zal niet onbestraft blijven'', aldus Hezbollah. De Hamas houdt tegen IsraŽl ''alle opties'' voor vergelding open.