Nieuwe getuige in zaak Holleeder

JustitieJustitie heeft een belangrijke getuige weten te vinden in het proces tegen topcrimineel Willem Holleeder. De getuige, door het Openbaar Ministerie (OM) omschreven als 'getuigde D.', kan uit eigen bevinding bevestigen dat Holleeder persoonlijk betrokken was bij liquidaties.

Tot nog toe had het OM alleen getuigen en verklaringen van mensen die het 'van horen zeggen' hadden. De status van getuige D. is die van 'anonieme bedreigde getuige'. Onbekend is zelfs of het om een vrouw of man gaat. De getuige wordt zwaar beschermd.

Oud Heineken-ontvoerder Holleeder is vooralsnog alleen aangeklaagd voor het leidinggeven aan een criminele organisatie. Daarop staat maximaal 15 jaar cel. Als bewezen zou kunnen worden dat hij achter een of meerdere liquidaties zit, is dat levenslang. De Amsterdamse top-crimineel wordt door velen verantwoordelijk gehouden voor de liquidaties van onder meer Cor van Hout, John Mieremet, Cees Houtman en Willem Endstra.

Gisteren publiceerde De Telegraaf vijf verklaringen die werden afgelegd door de in april van dit jaar geliquideerde Thomas van der Bijl. Misdaadverslaggever John van den Heuvel zegt dat deze verklaringen een goed beeld geven in de handel en wandel van Holleeder en zijn kornuiten van de afgelopen twintig jaar.
De verklaringen zijn hier online te lezen. (.pdf-bestand, 5,34 Mb.)