Koerden doden 13 Turkse soldaten

BuitenlandsAanhangers van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK hebben afgelopen weekend acht Turkse soldaten vermoord in de Zuidoostelijke provincie Siirt. Daags ervoor werden in de aangrenzende provincie Bitlis al vijf soldaten gedood door Koerdische terroristen.

Premier Recep Tayyip Erdogan heeft aangegeven dat de tijd van politiek bedrijven nu definitief voorbij is: ''Tot vandaag hebben wij met betrekking tot deze zaak altijd geduld betracht. Wij hebben altijd geprobeerd om democratisch in gesprek te blijven met de rebellen. Maar met de dertien doden die dit weekeinde zijn gevallen, is er een grens bereikt.'' Erdogan belegde maandagochtend een crisisvergadering voorafgaand aan de parlementsvergadering.

Opmerkelijk bij de crisisvergadering was de aanwezigheid van allerhande legerofficieren, de binnenlandse veiligheidsdienst en de antiterreur-organisatie. De aanwezigheid van deze instanties wijzen erop dat Turkije een groots offensief voorbereid.

Vanuit linkse hoek is er ook fel gereageerd. De leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP), Deniz Baykal, heeft gezegd dat de regering harde maatregelen moet nemen en dat de regering harde maatregelen moet nemen om de terroristen voor eens en altijd onschadelijk te maken.

De Koerdische strijders opereren in kleine groepen vanuit bases in Noord-Irak. Turkije dringt al lang bij de Verenigde Staten en Irak aan op maatregelen tegen de PKK-bases in Noord-Irak, maar de VS hebben het te druk met de ordehandhaving in Bagdad en omstreken om zich druk te maken over het grensgebied. Ook de Iraakse regering heeft wel wat anders aan haar hoofd. De Koerdische Arbeiderspartij PKK staat overigens wel op de terrorismelijst van de VS.

Met dank aan stukovich voor de herschreven submit.