Shi'ieten vermoorden soennieten in Irak

Icoon Terrorisme Meer dan veertig soennieten zijn zondag vermoord door shi'itische milities in Bagdad, de hoofdstad van Irak. De shi'itische milities schoten willekeurig mensen neer in de soennitische wijk Jihad in het westen van Bagdad. Ook werden vrouwen en kinderen neergeschoten. Het gaat om een van de meest bloederige moordpartijen in Irak.

Omdat het bijna onmogelijk is om verschil te zien tussen soennieten en shi'ieten, vroegen de shi'itische milities aan voorbijgangers om een identiteitsbewijs te tonen of hun naam te zeggen. Aan de naam is meestal de afkomst van die persoon te zien. Maar dat is niet altijd het geval: de shi'itische milities hebben ook enkele shi'itische families om het leven gebracht.

De milities reden rond in meerdere voertuigen en schoten willekeurig personen neer. De soennieten beschuldigen de shi'itische geestelijk leider Muqtada al-Sadr van de moordpartijen. Maar ook enkele politiecommando's zouden geschoten hebben: veel shi'itische milities maken deel uit van de politie.

Aan het begin van de avond namen vermoedelijk enkele soennieten wraak. Twee autobommen ontploften bij een shi'itische moskee in de wijk Kasra. Hierbij vielen vijftien doden en 35 gewonden. De shi'itische milities hadden wraakacties al verwacht en hadden daarom een shi'itische wijk afgegrendeld met brandende autobanden.