Vlaggetjesdag zonder haring toch succes

Icoon BinnenlandsVandaag hebben bijna 200 duizend mensen in Scheveningen Vlaggetjesdag gevierd. Normaliter is dat niet zo bijzonder, maar dit jaar wel. Er was namelijk géén nieuwe haring te krijgen.

Traditioneel valt Vlaggetjesdag op de zaterdag voor Pinksteren. Doordat de dag van Pinksteren ieder jaar nogal verschuift, is een tijd geleden besloten om in overleg voortaan een zaterdag eind mei of begin juni uit te kiezen. Ook dit jaar was dat het geval. Het probleem is echter dat de haringen nog niet vet genoeg zijn. Hoogstwaarschijnlijk door een koude golfstroom is er de afgelopen weken namelijk te weinig plankton in zee geweest, waardoor de jonge haringen zich nog niet vol konden vreten.

Het gevolg was dus dat afgelopen donderdag het eerste vaatje Hollandse nieuwe niet onder de hamer kon gaan. Men verwacht dat het nog tot half juni duurt voordat de eerste nieuwe haring in de winkels ligt. Desondanks was het weer vandaag mooi en waren er veel mensen naar Scheveningen afgereisd om zich tegoed te doen aan de haring van vorig jaar.