Senaat akkoord met hek grens VS-Mexico

De Amerikaanse Senaat heeft een voorstel om de illegale immigratie vanuit Mexico verder te beperken goedgekeurd. Onderdeel van het voorstel is het bouwen van een hek op de grens tussen de landen. Het hek wordt drie lagen dik en bijna 600 kilometer lang, waarvan 112 kilometer al voltooid is. Mogelijk wordt dit in de toekomst nog verder uitgebreid met nog eens 600 kilometer verrijdbare blokkades.

Daarnaast is in het plan een voorstel uitgewerkt om nieuwe werkvergunningprogramma op te zetten. Verder is een voorstel goedgekeurd om illegale immigranten onder zeer strenge voorwaarden na twee jaar in Amerika de mogelijkheid op een legale status te geven. Zo moeten immigranten die daarvoor in aanmerking willen komen onder andere belasting over hun illegale periode nabetalen.

Voorstanders wijzen erop dat de bestaande 112 kilometer bewijzen dat het hek zal helpen de criminaliteit terug te dringen en de economie een boost zal geven door het ontbreken van valse concurrentie op de arbeidsmarkt door illegalen arbeidskrachten. Ook wijzen ze erop dat het hek een extra signaal zal zijn dat de tijd van open grenzen voorbij is. Tegenstanders vrezen dat het hek beide buurlanden verder uit elkaar zal drijven.

Subheader