GeenStijl 'vindt' justitiŽle info op internet

JustitieWeblog GeenStijl heeft de hand weten te leggen op vertrouwelijke documenten van het Openbaar Ministerie op de Nederlandse Antillen. Het betreft materiaal van de Nederlandse officier van justitie Ernst Wesselius. Hij vertegenwoordigt het OM op Bonaire. Volgens het weblog zette Wesselius de documenten on-line door ze per ongeluk te sharen in het peer-to-peer programma LimeWire.

Geenstijl heeft geen info uit de documenten geopenbaard, naar eigen zeggen omdat ze ''even geen zin hebben in zeg maar een DNA-test.'' Wel plaatste het een screenshot waarop te zien is welke documenten er in hun bezit zijn.

Er zijn overigens niet alleen documenten van het OM in het bezit van GeenStijl. Men heeft ook het levensverhaal dat Wesselius aan het schrijven was voor zichzelf, te pakken gekregen. Een aantal erotische passages daaruit heeft het weblog wel geplaatst.

'Kapot van'
Wesselius zegt in een reactie dat er geen geheime werkdocumenten op zijn computer stonden: ''Het zijn samenvattingen van rechtszaken en dagvaardingen. Hoewel die normaal niet in de openbaarheid komen, gaat het niet om lopende onderzoeken die nu in gevaar kunnen komen. De documenten dateren bovendien van januari''.

De publicatie van de erotische verhalen noemt Wesselius ''verschrikkelijk.'' Volgens hem heeft hij zijn levensloop opgeschreven. ''Maar het zijn geen seksverhalen. Het gaat bij voorbeeld over de ellende die ik heb gezien in Rwanda toen ik daar voor de Verenigde Naties was en over waarom mijn huwelijk is misgelopen. Ik heb in kaart geprobeerd te brengen waarom sommige dingen mislukken. Voor mezelf. Niet voor de hele wereld. Dit is heel pijnlijk. Ik kan niet zeggen hoe kapot ik daarvan ben.'' Voor wat betreft zijn werk ziet hij er geen schade in.