'Illegale' kap bos St. Pietersberg toch legaal

 BinnenlandsCementverwerkingsbedrijf ENCI uit Maastricht startte gisteren in het diepste geheim met de kap van honderden bomen op de Sint Pietersberg. De kap is nodig omdat het bedrijf de ondergelegen mergel wil afgraven.

Het plotseling kappen van de anderhalve hectare bos leidde tot veel opschudding en verontwaardiging onder de Maastrichtse bevolking en bestuurders, temeer omdat de kap zo snel is gegaan dat deze inmiddels al is afgerond. Volgens velen was de kap ook nog eens illegaal aangezien de verleende vergunning daarvoor nog niet onherroepelijk is. Er was namelijk massaal protest aangetekend tegen de voorgenomen kap.

Het stadsbestuur voelde zich zwaar geschoffeerd en eiste voor vanmorgen 11.30 uur schriftelijk een verklaring van het bedrijf. ENCI kwam met een reactie. Daaruit valt op te maken dat de kap volkomen legaal was en het bedrijf juridisch volledig in haar recht stond met de snelle kap. ENCI blijkt zich namelijk ook te hebben geregistreerd als bosbouwbedrijf. Daarom heeft de cementfabriek geen vergunning nodig voor de bomenkap.

De Maastrichtse wethouder Han Hoogma voelt zich door 'de truc' van ENCI gepakt: ''Ten opzichte van de ruim tweeduizend bezwaarmakers ben ik volledig voor paal gezet.'' Hij wil de dubbele procedure die het bedrijf heeft gevolgd tot op de bodem uitgezocht zien. Directeur Goossens van ENCI beseft dat de gang van zaken niet de schoonheidsprijs verdient en dat het nogal een impact zal hebben. Toch stelt hij dat er niet onwettigs is gebeurd: ''dit is geen kwestie van kiezen of voorkeuren, maar een kwestie van noodzaak. Ik sta met de rug tegen de muur. Er is nog maar voor driekwart jaar aan vrij te winnen mergel om de oven draaiend te houden. Ik moet kiezen voor de continuÔteit van het bedrijf.''

Tegenstanders van de kap zijn woedend. Het actiecomitť ENCI-stop spreekt er schande van en noemt de kap volstrekt illegaal. Ze vinden het onfatsoenlijk dat er niet is gewacht op het afronden van de procedure: ''Dit kun je niet maken. Je kunt de bevolking zo niet omzeilen. Het is heel stilletjes gebeurd, het was amper te horen. We hebben het niet in de gaten gehad, niets meer kunnen doen. Het kwaad is al geschied.'', aldus boze actievoerders.

Met dank aan Ridder_Schransgraag voor de submit en deels herschrijven.