Politie voorkomt treffen NVU en antifascisten

Icoon PolitieDe politie heeft vanmiddag in Nijmegen voorkomen dat antifascistische demonstranten en betogers van de extreem-rechtse Nederlandse Volks Unie (NVU) slaags met elkaar raakten. De twee groepen werden door tientallen ME'ers, agenten te paard en hondenbegeleiders uit elkaar gehouden.

De NVU hield een optocht in de wijk Oud-Oost in het kader van de deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen, aankomende dinsdag. Tijdens deze optocht werden de betogers echter door ongeveer zestig antifascistische demonstranten bekogeld met sneeuwballen. De twee groepen wilden vervolgens met elkaar op de vuist gaan, maar dit kon worden voorkomen.

Op het moment van de bekogeling liepen er nog maar twaalf mensen mee met de betoging. Een groep NVU-aanhangers van buiten Nijmegen werd namelijk op een parkeerplaats langs de A325 tegengehouden door de politie. Toen de antifacisten uit het stadscentrum verdreven waren, mochten deze aanhangers, onder wie ook Duitsers en Vlamingen, zich aansluiten. Er vond vervolgens een ruime verdrievoudiging van het aantal NVU-betogers plaats.

Het ingrijpen van de politie zorgde voor problemen in het Nijmeegse verkeer, dat enige tijd vastliep in het stadscentrum. De betoging verliep na de politie-actie echter zonder problemen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.