Wietlied Leers en Heideroosjes te downloaden

SjérkeBurgemeester Gerd Leers van Maastricht en punkband de Heideroosjes hebben dinsdag hun wietlied gepresenteerd. In het lied, dat de titel 'Da's toch dope man!' draagt, pleiten de artiesten voor regulering van het softdrugs-beleid in Nederland. Het lied kan inmiddels gratis worden gedownload op internet.

"Mijn naam is Gerd Leers, burgemeester van Maastricht. Minder kiddo's aan de hasj, voel ik als mijn dure plicht. Achtduizend kilo koopt men hier per jaar, want meer dan een miljoen toeristen komen voor die waar. Illegale kwekers hebben wij niet in de hand; verbieden helpt niet, er is geen wet tegen bestand", zo rapt Leers in het nummer.

"Ik zeg: reguleer, dan kun je wetten maken. En besparen we de samenleving vele dure knaken. De politie hoeft die kwekers niet meer te gaan vangen; en aan de sterkte van die stuff kun je regels hangen. Duidelijk beleid, dáár kun je mee werken. Neem de proef maar op de som, dan zullen we het merken."

Het idee achter het lied was in eerste instantie om een reactie te geven op de carnavalssong 'Sjérke dee wél de wiet kwiet' van enkele burgemeesters van buurgemeenten van Maastricht, die daarmee ageerden tegen de mogelijke komst van een "wietboulevard" aan de rand van de Limburgse hoofdstad. "Het begon als een grapje", aldus Heideroosjes-zanger Marco Roelofs tijdens de presentatie in Maastricht. "Wij zagen in de media dat burgemeester Leers het soft-drugsbeleid hypocriet noemde. Daar zijn wij het mee eens en ik vind het stoer dat Leers dit standpunt openlijk inneemt." Roelofs stuurde een mailtje naar de burgermeester waarin hij muzikale hulp aanbood. "Ik dacht: daar horen we nooit iets op terug maar tot onze verbazing mailde Leers meteen terug en wilde hij graag praten."

Roelofs schreef vervolgens een tekst en maakte er met de Heideroosjes een lied van. Onlangs stond Leers in de studio zijn tekst in te rappen. Volgens de burgermeester is het lied een goed initiatief om de boodschap van zijn stad bij zoveel mogelijk mensen aan te laten komen: "Wij steken onze nek uit, omdat wij in onze stad veel overlast ondervinden. De problematiek van de illegale achterdeur van de coffeeshops, waardoor teelt en handel oncontroleerbaar zijn en vooral in criminele handen liggen, moet opgelost worden. Het is goed dat zoveel mogelijk mensen, ook jongeren, daarover nadenken. Een populaire band als de Heideroosjes is dan natuurlijk een fantastische partner om dit voor het voetlicht te brengen."

Leers wees er wel nog eens op dat hij geen voorstander is van het gebruik van (soft)drugs en dit absoluut niet wil propageren. Maar net zoals de verkoop aan regels is gebonden, zou je dat ook met de teelt en de handel kunnen doen. Daardoor haal je het uit de greep van de criminele circuits, zo vindt hij. Donderdag is er in de Tweede Kamer een hoorzitting over deze zogenoemde achterdeurproblematiek.


Leers en de Heideroosjes bij de presentatie

-
'Da's toch dope man!' valt hier te downloaden.
Kijk hier voor de complete tekst van het lied.