Libanon zegt sorry tegen Denemarken

PIM4EVER had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon TerrorismeLibanon heeft maandag zijn excuses aan Denemarken aangeboden voor de rellen rond het Deens consulaat in Beiroet, waarbij het gebouw in brand gestoken werd. Volgens minister van Informatie Ghazi Aridi heeft het geweld de beschaafde reputatie van Libanon bezoedeld, en het 'edele doel' van de demonstratie geen recht heeft gedaan.

De verantwoordelijk minister van Binnenlandse Zaken bood gisteren al zijn ontslag aan, naar aanleiding van de ongeregeldheden rond de cartooncrisis. Zijn aftreden is echter nog niet door de regering geaccepteerd. De demonstratie zorgde voor in ieder geval één dode en zo'n dertig gewonden, waarvan de helft politieagenten zijn. Er werden ongeveer tweehonderd aanhoudingen verricht. Volgens de Libanese premier Fuad Saniora bevonden zich onder de arrestanten 76 Syriërs en 35 Palestijnen.

Nieuwe protesten
In Afghanistan, Indonesië, Thailand en Irak kwam het maandagochtend tot nieuwe protesten. Hierbij gingen vooral Deense vlaggen in de hens, en werden tevens leuzen geroepen tegen onder meer de Verenigde Staten en Israël. In het Afghaanse Laghman vielen twee doden nadat in een woedende menigte schoten werden gelost. Volgens een politiewoordvoerder schoten aanhangers van de Taliban en al-Qaeda vanuit de menigte op mensen.

De politie zelf vuurde, nadat demonstranten stenen naar agenten gooiden, ook kogels af, maar dit zouden alleen schoten in de lucht zijn geweest. Een man werd in zijn hoofd geraakt en kwam te overlijden. Een ander raakte zwaargewond en overleed later in het ziekenhuis. Nog zeker zes anderen raakten gewond. Elders in Afghanistan, in de hoofdstad Kabul, werden stenen gegooid naar de Deense ambassade en vernielingen aangericht bij een toegangsweg van een Amerikaanse basis.

In het zuiden van Irak werden Deense militairen vanuit een menigte beschoten. De Denen waren betrokken bij een verkeersongeval waarbij een aantal kinderen om het leven kwam. Of het ongeval of de affaire rond de spotprenten over de profeet Mohammed de achtergrond van de beschieting is, is niet duidelijk. President Susilo Bambang Yudhoyono van Indonesië uitte naar aanleiding van demonstraties in zijn land kritiek op de omstreden cartoons, maar riep tegelijkertijd de moslims in zijn land op om een eventueel excuus van Denemarken te accepteren. In Thailand zei een spreker tijdens een protest dat Denemarken 'vanaf nu een vijand van de moslims is'.

Ontslag Maleisische redacteur
In Maleisië heeft een redacteur van de krant Sunday Times ontslag genomen nadat rumoer ontstond omdat één van de Deense cartoons in de krant was geplaatst. Daags na de plaatsing verontschuldigde het dagblad zich al voor de 'ongeoorloofde' plaatsing van de tekening. De bewuste krant is overigens maar een kleine krant, die in een afgelegen gebied van het land verschijnt.