Leden Amerikaans Congres geblokkeerd op Wikipedia

Icoon Internet De gratis online encyclopedie Wikipedia heeft de leden en medewerkers van het Amerikaanse Congres voor tenminste een week geblokkeerd. De volksvertegenwoordigers mogen hun eigen artikelen niet langer meer aanpassen, omdat daar misbruik van werd gemaakt. Een aantal Congresleden paste namelijk kritische passages in de artikelen over zichzelf aan. Dat hebben diverse Amerikaanse media gemeld.

Het aanpassen van kritische stukken door medewerkers van het Congres werd onthuld door een Amerikaans dagblad. Wikipedia maakte daarna bekend dat er ongeveer 1.000 artikelen vanaf pc's van Congresmedewerkers zijn aangepast. Het merendeel van deze aanpassingen omvatte spelfouten of onjuistheden, maar een deel van de medewerkers overtrad de regels. Daarom heeft Wikipedia besloten de ip-adressen van alle pc's in het Congres te blokkeren.

De Congresleden beperkten zich overigens niet alleen tot hun eigen stukjes. Zo werd politicus Bill Frist 'ineffectief' genoemd door een van zijn politieke vijanden. Zijn partijgenoot Eric Cantor kreeg het nog zwaarder te verduren; hij rook volgens zijn vijanden naar koeienstront.

Wikipedia is een unieke encyclopedie die gratis te bekijken is. Internetters kunnen zelf de informatie op de pagina's aanpassen of uitbreiden, zodat er een uitgebreid overzicht van gegevens ontstaat.