Vermiste 'jihadstrijders' zitten in Turkije

Icoon TerrorismeDrie jonge Haagse moslims die sinds drie weken spoorloos waren, blijken in Turkije te verblijven. Familie van de 21-jarige Saïd, de 18-jarige Ramazan en de 19-jarige Driss vermoedden dat de drie waren geronseld voor de jihad in Irak of Tsjetsjenië. De jongens hebben zich echter inmiddels telefonisch en via internet gemeld.

Wat de drie in Turkije doen is niet duidelijk. De jongens zeggen volgende week terug te willen keren naar Nederland. De AIVD doet onderzoek naar de verdwijningen. Volgens een familielid zou tenminste één van de jongens, de Haagse Marokkaan Saïd El Massaoudi, contact hebben gehad met terreurverdachte Samir A. Daarbij zouden de jongens via de radicale As Soennah-moskee in de hofstad in contact zijn geraakt met de 35-jarige Ibrahim, die verdacht wordt van ronselpraktijken. De Turk zat in 2003 negen maanden in voorarrest wegens mogelijke betrokkenheid bij voorbereidingen voor aanslagen, maar werd uiteindelijk vrijgesproken.

Overigens heeft de As Soennah-moskee, die bekend staat als één van de meest orthodoxe gebedshuizen van Nederland, eventuele ronselpraktijken veroordeeld. Na de verdwijning van de jongens werd Ibrahim de toegang tot de moskee ontzegd. "Hij sprak hier veel jongeren aan. Bovendien geeft hij thuis koranles, terwijl hij daarvoor niet heeft gestudeerd", reageerde een medewerker van de moskee. Ibrahim ontkent dat hij met de jongeren over de jihad heeft gesproken, en verklaarde zich net als de ouders zorgen te maken. "Mijn hart staat voor hen open. Ik ben nieuwsgierig hoe het met hen is."