Belangrijke verdachte Balkanoorlog opgepakt

Icoon AlgemeenDe Kroatische generaal Ante Gotovina is afgelopen nacht aangehouden op Tenerife, zo heeft hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal Carla del Ponte gemeld. Gotovina speelde een grote rol in de oorlog in Joegoslavië, midden jaren negentig van de vorige eeuw, en gold als de meest gezochte Kroatische verdachte van oorlogsmisdaden.

Gotovina wordt verdacht van etnische zuiveringen in Servische gebieden in 1995. In juli 2001 werd hij hiervoor aangeklaagd, eerder dat jaar was hij echter op de vlucht geslagen. De generaal bleek tot nog toe onvindbaar, maar werd woensdagavond aangehouden in een toeristenoord in het zuiden van Tenerife. Momenteel zou zijn transport naar het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag worden voorbereid. Bronnen bij de Spaanse justitie melden echter dat Gotovina eerst voor een Spaanse rechtbank in Madrid moet verschijnen.

Opmerkelijk in de zaak is het feit dat Kroatië onlangs moest beloven beter mee te werken aan de opsporing van Gotovina, dit om mee te mogen doen aan de onderhandelingen voor toetreding tot de Europese Unie (EU). De Kroatische regering hield tot nog toe vol dat de generaal onvindbaar was. In zijn geboorteland zien veel mensen hem als oorlogsheld omdat hij de Kroaten naar de overwinning leidde in de strijd om een belangrijke provincie. Navo-scretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer noemde de arrestatie "goed nieuws" en merkte voorts op dat dit Kroatië dichter bij een EU-lidmaatschap brengt.


Ante Gotovina