Bestuurders Noord-Holland vaak bedreigd

Icoon AlgemeenIn Noord-Holland ontvangen veel lokale bestuurders regelmatig bedreigingen aan hun adres. Dit concludeert een onderzoek in opdracht van de provincie Noord-Holland.

Een voltallig college van B&W is al tweemaal bedreigd, een burgemeester elf keer, veertien keer een wethouder en negen maal een raadslid. Volgens het onderzoek liepen de bedreigingen uiteen van kogelbrieven tot aan vernielingen aan eigendommen, waaronder auto's en woningen, en mondelinge bedreigingen op straat. In één geval ging het zelfs om een bedreiging tussen bestuurders onderling.

Het bestuur van onze hoofdstad Amsterdam is niet opgenomen in het onderzoek. Onder andere burgemeester Cohen en wethouder Aboutaleb worden in Amsterdam continue bewaakt, omdat ze anders hun leven niet zeker zijn. Uit het onderzoek blijkt tevens dat de betreffende bedreigde bestuurders vaak geen aangifte doen bij de politie, omdat "dit toch geen zin zou hebben". Ook willen de meesten de bedreigingen niet aan de grote klok hangen.

De meeste agressie vloeit voort uit beslissingen die betrekking hebben op individuele burgers, zoals het stopzetten van een uitkering of subsidie. In sommige gevallen hebben de bedreigingen betrekking op het gevoerde lokale beleid, waar mensen het niet mee eens zijn.

Het onderzoek werd onder lokale bestuurders uitgevoerd in opdracht van de Noord-Hollandse commissaris H. Borghouts, nadat CDA-fractievoorzitter J. Bond afgelopen jaar aan Provinciale Staten meldde dat er volgens hem steeds meer bestuurders werden bedreigd. De Statenfractie van het CDA wil nu een landelijk onderzoek naar de aanhoudende bedreigingen.

Conclusie van het onderzoek is in het kort dat het eigenlijk meer regel dan uitzondering is geworden dat lokale bestuurders en volksvertegenwoordigers worden belaagd. Ook wordt er door gemeenten steeds vaker melding gemaakt van ambtenaren die het doelwit zijn van bedreigingen.