Rotterdam controleert alle huizen van bewaring

Icoon AlgemeenRotterdam laat alle penitentiaire inrichtingen controleren, waaronder ook de twee detentieboten en het uitzetcentrum van Rotterdam Airport. Dit wordt gedaan in opdracht van burgmeester Opstelten van Rotterdam naar aanleiding van de brand in het cellencomplex op Schiphol. Hierbij zijn vorige week elf mensen omgekomen.

De raadscommissie voor Bestuur en Veiligheid kreeg dit vanavond te horen van Opstelten. Dit is het antwoord van de burgemeester op vragen van fractievoorzitter Theo Cornelissen van de SP over de brandveiligheid. Nog deze maand wordt de uitkomst van het onderzoek verwacht en door Opstelten aangeboden aan minister Donner van Justitie.

Rotterdam heeft zeven inrichtingen waarin mensen vastzitten. Cornelissen wilde weten hoe het zit met de brandveiligheid op de twee detentieboten en het uitzetcentrum van Rotterdam Airport. Hier zitten ook vreemdelingen in afwachting van hun uitzetting.

Opstelten zegt dat alle inrichtingen voldoen aan de door de brandweer en de Nibra vastgestelde eisen voor brandveiligheid. Ook zijn alle vergunningen netjes in orde. Een centraal vergrendelingssysteem ontbreekt echter. Opstelten reageert door te stellen dat een dergelijk complex is gebouwd om mensen binnen te houden. Hij wil niet dat bewakers tegenover in bewaring gestelde personen komen te staan.

Er bestaat nog onduidelijkheid over hoeveel zich op de twee detentieboten bevinden in de Rotterdamse Merwehaven. De vergunning is verstrekt voor 960 personen in cellen van twee, vier of zes personen. Volgens het ministerie van Justitie gaat het om in totaal 760 gedetineerden die zich op de boten bevinden. Opstelten zei vandaag dat er 717 plaatsen bezit zijn, inclusief overgeplaatsten van Schiphol na de brand.

Hoewel Opstelten zegt dat alles in orde is, doet hij toch enkele aanbevelingen, zoals dagelijks toezicht op de naleving van de vergunningen, instructie aan nieuw aangenomen personeel over de brandveiligheidsmaatregelen en tenminsten één keer per jaar een ontruimingsoefening. Deze oefenening is tot nu toe nog niet gehouden en zal in ieder geval nog deze maand plaatsvinden.