'Burka onverenigbaar met bijstandsuitkering'

FOKwa had ons via de nieuws-submit te melden:

Vrouwen die een burka dragen en die in de gemeente Utrecht een bijstandsuitkering trekken, lopen kans hun uitkering (deels) kwijt te raken. Dat gebeurt wanneer de burka het vinden van werk onmogelijk maakt en ze weigeren minder bedekkende hoofdkledij aan te trekken om een baan te vinden. Utrecht is hiermee de eerste gemeente die burkadraagsters een sanctie in het vooruitzicht stelt.

Utrecht komt met de maatregel nadat onlangs twee islamitische vrouwen de sociale dienst lieten weten principieel te weigeren hun burka af te doen tijdens een sollicitatiegesprek. Ook wilden ze de burka niet inruilen voor een niet gezichtsbedekkende hoofddoek. Volgens de Utrechtse sociale dienst ging het om goed geïntegreerde vrouwen, die in beginsel goed bemiddelbaar waren.

De sociale dienst in de Domstad denkt niet dat de sanctie botst met het grondrecht van vrijheid van godsdienst. De dienst beroept zich namelijk op de Wet Werk en Bijstand, die eist dat iemand in de bijstand géén dingen doet die het werken bemoeilijken of onmogelijk maken. Bovendien zo stelt de gemeente, liggen de sancties ook in lijn met uitspraken van de Commissie Gelijke Behandeling. Die stelde meer dan eens werkgevers in het gelijk die medewerkers hadden verboden een gezichtsverhullend gewaad te dragen.

Maandag liet minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie weten de mogelijkheden te onderzoeken om het dragen van een burka in bepaalde situaties te verbieden.