Teleurstelling bij mega ID-proces

De megazitting vandaag in Utrecht tegen overtreders van de identificatieplicht, is uitgelopen op een teleurstelling voor volgers van het proces. Meer dan 75% van de 250 gedaagden kwam niet opdagen, en werd bij verstek veroordeeld tot 60 euro boete.

Degenen die wel kwamen om aan de kantonrechter uit te leggen waarom zij hun identificatieplicht-boete nog niet hebben betaald, kregen een lagere bekeuring. Slechts een enkeling werd op juridische gronden vrijgesproken. Gťťn van de gedaagden had overigens principiŽle bezwaren tegen de wet.

Teleurstellend
Docent rechtstheorie van de universiteit van Tilburg B. van Klink noemde het ''teleurstellend'' dat de rechter steeds het Openbaar Ministerie volgde. Daardoor krijgt het OM wel erg veel ruimte, zo vond hij. Klink zei dat hij gehoopt had dat die ruimte enigszins zou worden ingeperkt door de rechter, door aan te geven wanneer de politie wťl en niet om een ID-bewijs mag vragen.

Voor het gerechtsgebouw vond een kleine demonstratie tegen de identificatieplicht plaats. Volgens het Meldpunt Misbruik Identificatieplicht, de organisator van de demonstratie, is de ID-plicht een onnodige inbreuk op de vrijheid van alle burgers. Sinds 1 januari van dit jaar zijn 50.000 burgers op de bon geslingerd wegens het niet kunnen, dan wel niet willen tonen van een ID-bewijs.